Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Кузьмінська Валентина, користувач 1ua
Валентина Кузьмінська
Тема: Культурне життя Кривого Озера

З історії Кривоозерської районної бібліотеки

Все що існує має свою лише притаманну їй історію.

Історія нашої бібліотеки розпочалася  в далеких для нас 20-х роках минулого століття. Для країни це були складні переломні часи: революція, громадянська війна, зміна державного устрою, колективізація, культурна революція зі створенням хат-читалень, лікбезів, МОПРів . Жителі Кривого Озера були активними учасниками цих подій. З конфіскованих у поміщиків  книг було зібрано бібліотеку при тогочасній владі.  Відповідно до матеріалів Одеського архіву  рішенням Балтського повіту від 22 жовтня 1920 року в селі Криве Озеро відкрили бібліотеку. Офіційно бібліотека зареєстрована в грудні 1924 році. Знаходилася вона в приміщенні райкому          ( нині музей на території ПАЛу). В 1925 році книжковий фонд  налічував 900 екземплярів книг. Користувалися бібліотекою 150 чоловік. Хто був першим бібліотекарем невідомо.

    В 1936 році бібліотека набула статусу районної бібліотеки. В районі було 4 сільських бібліотеки: Токарівська, Великомечетнянська, Секретарська, Тридубська. В інших селах також були бібліотеки, але називалися вони читальнями.

    В період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років книжкові фонди бібліотеки було повністю знищено.

    В березні 1944 року  Криве Озеро було звільнено від окупантів, а в квітні  вже відкрилася бібліотека. Періодичні видання  надійшли централізовано, а книги знесли люди. Ще була війна і жителі зачитували газети до дирок. Взнавали новини з фронту.

Знаходилася бібліотека  в фойє Будинку культури,( тепер це приміщення костьолу римо-католицької парафії),  в  кімнаті 30  кв. м. З 6-ти метровою стелею. Стелажі були саморобні до самої стелі. Працювали два бібліотекаря.

    З 1948 року зав. бібліотекою була Поворознюк Олена. В 50-ті роки її замінила Губська. Згодом бібліотеку прийняла Цибульська Зіна Петрівна. Під          бібліотеку віддали все ліве крило БК. Що дало можливість відкрити читальний зал. Працювали три працівники: З.П. Цибульська, Г.О. Паращук, Н.І. Кобилянська. В цей період постало питання про реальних читачів і обертаність фонду. З 1961 року створюються алфавітний і систематичний каталоги. Організовується читання за індивідуальними планами та пересувки на виробничих ділянках підприємств і колгоспів. Бібліотекарі були ідеологічними працівниками: пропагандистами і агітаторами.                 

    В грудні 1979 року бібліотеки Міністерства культури було централізовано в єдину систему. З цього починаються  нові сторінки з історії бібліотеки, відкриваються нові відділи: відділ

комплектування і обробки літератури, методико-бібліографічний відділ, створюється юнацька кафедра видачі літератури, штат бібліотеки налічував 17 чоловік. В підпорядкуванні центральній бібліотеці знаходилось 26 (тепер 20)  сільських бібліотек –філій і бібліотека для дітей

    З 1963  по 1991 роки незмінним зав. бібліотекою і директором була Ільніцька Г.О.     У  1991 році естафету керівника прийняла   Павлова Л.І.

   В 1992 році районна бібліотека одержала нове, гарне приміщення  в Будинку культури.

   З  травня  2007 року ЦБС очолила  Черепанова Р.А.

3 жовтня 2009

Vadia Rotor
із Кривого Озера
Тема: Культурне життя Кривого Озера
У культурному житті також важливе місце посідає освітня складова. У Кривому Озері є кілька шкіл, найкраща серед яких - школа №1. Вона має три корпуси, спортивний майданчик (недалеко від неї є ще один спортмайданчик з футбольним і парою баскетбольних стадіонів - останні, на жаль, непопулярні), комп'ютерний клас, навчають дітей найкращі педагоги Кривоозерського району. Цю школу закінчили більшість тих, хто нині складає кривоозерську еліту і середній клас.

Крім того, у Кривому Озері діє популярна музична школа, будівля якої знаходиться в центрі, неподалік від центрального парку. Багато батьків віддають своїх дітей до музичної школи, аби розвинути здібності до мистецтва, голос і слух, естетичні відчуття... та й для більш повної інтеграції в колектив однолітків (адже в музичній школі спілкування між дітьми проходить у більш творчій атмосфері, інтенсивніше).

Також у Кривому Озері при православній церкві діє церковна школа, заняття в котрій проводяться щонеділі.

1 січня 2009

Ip: 92.112.5.16 Тема: Культурне життя Кривого Озера

Культурне життя включає в себе також релігійну складову. В центрі Кривого Озера розташована найбільша в районі ортодоксальна християнська церква, де проходять усі церемонії від хрещення й вінчання до відзнаки усіх релігійних свят. Її філія - невеличка церковна споруда, де той же батюшка править поховальні церемонії - є біля головного кривоозерського кладовища.

Навпроти головного будинку цієї церкви розташована греко-католицька церква, трохи менша за розміром і значно менша за популярністю. Крім цих церков у різних криях села є приватні каплиці.

Втім, християнством усе не обмежується: населення Кривого Озера традиційно щороку святкує Івана Купала - свято відбувається на Острові кохання, що біля центру селища. Це свято збирає стільки людей, скільки може вміститися на острові, і після Нового Року воно є найпопулярнішим серед населення.

1 січня 2009

Ip: 92.112.5.16 Тема: Культурне життя Кривого Озера

Як звичайно, культурне життя кожного села й селища зосереджене в Будинку культури або навколо нього. Не є винятком із цього правила і Криве Озеро. Воно має свій Дім культури, де є:

концертний зал (у ньому протікають урочисті заходи, концерти, конкурси краси; якщо знадобиться, там можуть проводитися театральні вистави й покази фільмів, адже наразі у Кривому озері нема ні театру, ні кіно),

бібліотеку (там зібрана як класична українська література, так і нова світова),

комп'ютерний клуб із доступом до Інтернету (принада для молоді).

Колись раніше у Кривому Озері був кінотеатр (зараз у його будівлі знаходиться нічний клуб 'ХХІ век'). Біля Дому культури знаходиться більш новий нічний клуб, 'Едем'.

Також недалеко від дому культури стоїть будинок редакції районної газети 'Кривоозерщина'. Газета, що розповідає про суспільне, культурне та спортивне життя району, розповсюджується за підпискою і посідає серед населення району друге місце за популярністю - після, звісно ж, газети 'Сільські Вісті', традиційно популярної серед українських селян.

1 січня 2009


1


  Закрити  
  Закрити